+36 70 600 8946 info@braingym-torna.hu

Az ADHD hiperfókusz avagy túlfókuszálás

Szerző : Royce Flippin – 2021. március 2.

Hiperfókusz vagy más néven túl fókuszálás nem más, mint egy intenzív, hosszú fixáció -minden figyelmen kívül hagyása, ami körülöttünk történik – ami pont az ellentéte a figyelmetlenségnek, amit az ADHD-sokról gondolunk. Ez az ADHD-s magatartás válhat akadállyá, ha fontosnak tartott ( de kevésbé érdekes ) dolgok elmaradnak vagy válhat erősséggé karrier célok sikerek elérésében.
Hiperfókusz egy intenzív koncentráció egy érdekes dologra vagy aktivitásra egy hosszabb időn keresztül. Aki tapasztaltak már hiperfókuszt, úgy elmerülnek valamiben, hogy blokkolják a világot maguk körül. ADHD-val küzdő gyerekek és felnőttek gyakran megélik ezt az állapotot, ha őket érdeklő dolgokkal foglalkoznak, azon dolgoznak.

Hogyan hat a hiperfókusz az ADHDs emberekre?

A gyerekek esetében ez gyakran TV nézés vagy videojátékozás közben történik. A felnőttek a social media felületeken vagy vásárlás közben élhetik meg. De mindegy mi ragadja meg a figyelmüket az eredmény ugyanaz: hacsak valami nem ragadja ki őket ebből akkor órák repülnek el és fontos feladatok maradnak el és kapcsolatok szenvednek csorbát, kerülnek a partvonalra vagy szakadnak meg.
„Akik azt hiszik, hogy az ADHD rövid figyelmet jelent, azok nem értik az ADHD működését” – véli Kathleen Nadeau Ph.D. pszichológus ( aki a ADD barát módon éld az életed .Hogyan szervezd az életed könyv szerzője) „ Sokkal jobb megközelítés úgy nézni ezekre az emberekre, hogy nem szervezett a figyelmük”

Mitől okoz ez agyműködést hiperfókuszt?

Mint a figyelmetlenség, a hipefókusz is egy gondolkodás minta, ami a túl alacsony dopamin szintből ered (ez a neurotranszmitter a frontális lebenyben aktív). A dopaminhiány megnehezíti, hogy sebességet váltsunk és elvégezzünk unalmas, de szükséges feladatokat.
„Az ADHDs gyerekek és felnőttek számára nehézséget jelent a figyelmüket egyik dologról a másikra terelni.” – mondja Russel Barkley Ph.D „ Ha csinálnak valamit és élvezik vagy jutalmazzák őket érte, akkor inkább ebben a tevékenységben maradnak míg mások ekkor már továbblépnek. Az ADHDs emberek agya azokat a tevékenységeket vonzza, amik azonnali visszajelzést adnak.”
Larry Silver pszichiáter szerint egy ilyen intenzív koncentráció tulajdonképpen egy megbirkózási mechanizmus. Egy mód, ahogy a figyelmetlenséget kezelik. ADHDs tanulók mondták nekem, hogy intenzív fókusz állapotba merülnek, hogy megcsinálják a feladataikat. Fiatalabbak ugyanezt teszik nem tudatosan, amikor valami olyat csinálnak, amit szeretnek – mozizás, vagy számítógépes játék játszása. Sokszor nem is tudják, hogy ezt teszik. „

Ez az ADHD-s hiperfókusz rossz dolog?

Alapvetően semmi rossz nincsen benne. Egy erőforrás is lehet. Sok ADHDs és ADDs ember irányítani tudja a fókuszát valami produktív dologra – mint suli, , munka, stb.
Mások pedig megengedik magunknak a hiperfókuszt, mint jutalom ha elvégeztek valami fontos feladatot.
Sok tudós és író, színész akik ADHD-sak, sikeres karrierjük van, sok esetben azért is mert képesek fókuszálni arra, amit épp csinálnak. – mondja Nadeau.

De a kontrollálatlan intenzív fókusz csak egy hajlam. Ha kivizsgálás nélkül marad és kontrollálatlan, akkor kudarchoz vezet a suliban, rombolja a produktivitást munkában és szétzúzza a baráti és családi kapcsolatokat.

„ADHDs” gyerekek gyakran vonzódnak azokhoz a dolgokhoz, amik izgalmasak és szórakoztatóak és ellenállnak annak, ami kötelező. – mondja Josef Biedermann doktor a Massachusetts General Hospital gyermek pszichoparmakologiai program vezetője Bostonban.

„Hozd ezt össze egy rossz időbeosztással és szocializációs problémákkal – és kapsz egy tipikus ADHDs gyereket, aki egész hétvégén Nintendózik.”

ADHDs felnőttek gyakran mesélnek arról, hogy kimaradtak megbeszélések és találkozók vagy határidők mert elmerültek valamiben és elveszítették az időérzéküket. Egy extrém esetet is említ Nadeau, melyben egy hölgy annyira koncentrált a projektjére, hogy közben nem vette észre hogy ég a háza. Csak amikor tűzoltók bejöttek a házba, a házban rekedt lakót keresve vette észre, hogy mi történik körülötte.

És mit lehet tenni a túlfókusszal? Fejleszthető?

Ha egy gyerek hajlamos elveszni egy kedvenc tevékenységben, a körülötte lévők elsődleges tennivalója, hogy korlátozzák az időt, melyet ezzel tölthet. Még akkor is ha ADHDs gyerek gyógyszeres kezelést kap ,egy Nintendo játék sokkal érdekesebb lesz, mint a matek lecke. – mondja Biedermann. „Fontos, hogy a gyermeket adagokban engedjük játszani, nem pedig egyszerre egy egész napot.”

Ha egy gyermek túlfókuszál, túlságosan elmerül a kedvenc foglalatosságában, akkor ezt ellensúlyoznunk kell azzal, hogy korlátozzuk az időd, amit ezzel tölthet és fontos, hogy tartsuk az időbeosztást – mondja Carol Brady Ph.D Houston-i pszichológus. „ Segíthet az is ebben, hogy egyezséget kötünk a gyerekkel, hogy mikor lehet és mikor nem.” Fontos, hogy rendszert alakítsunk ki, ami segít a gyereknek visszavezetni a fókuszt. Amikor itt az ideje a feladatnak – Brady azt javasolja, hogy legyünk rugalmasak, ha lehetséges – várjuk meg egy természetes szünetet pl. egy TV adás közben.

„Nem elég, hogy a gyereknek idő korlátot szabunk és elvárjuk hogy meg is álljon. Mindig elmondom a szülőknek, hogy valamit tenniük kell, hogy a transzból kimozgassák a gyereket – mondja Silver – „mint pl. megfogni a vállukat vagy integetni az orruk előtt. Ha ezt nem teszik akkor a gyerek sokszor észre sem veszi, hogy kommunikálni akarnak vele. „

„Ezek a gyerek nem engedetlenek – mondja Nadeau – Az agyuk egyszerűen nem fogja, amit mondani akarsz.„ Ezért a közbeavatkozásnak indulat nélkülinek kell lennie és hagyni kell néhány percet az átállásra. Olyan mintha valakit álomból húznánk ki. Hogy lággyá tegyük ezt a folyamatot Nadeau azt javasolja, hogy tanítsuk meg a gyereknek hogyan működik az agya. „A gyereknek meg kell értenie miért nehéz számára abbahagyni valamit, amit nagyon szeret.” – mondja – Egy gyereknek tudnia kell ezt, mert a környezete folyamatosan ki fogja rángatni tevékenységekből”

Hogyan edzem az ADHD túlfókuszomat?

Egy ADHD-s felnőtt, hogy a napi túlfókuszálásait kordában tartsa külső eszközöket és rendszereket használ, melyek segítenek visszaterelni a figyelmét. Ezek a dolgok nem olyanok, amiket csak úgy feladsz vagy kibeszélsz magadból- mondja Barkley.
Nadeau, aki magad is ADHD-s, gyakran tapasztalja, hogy túlfókuszál, amikor ír. Ezért ő időzítőket állít be, melyek emlékeztetik a találkozóira vagy a telefonhívásokra, melyeket meg kell tegyen. „ Ha úgy állítjuk be a számítógépünket, hogy az üzenetek azonnal jelenjenek meg, ezek is segíthetnek. Vagy ha vagy egy segítségünk, aki figyelmeztet. Együtt dolgoztam valakivel, akit mindig beszippantott a munkája és ezért kérte egy kollégáját, hogy időről időre jöjjön be és húzza ki őt az irodájából és vigye el a megbeszélésekre” – mondja Nadeau.

Nadeau másik kliensének az volt a szokása, hogy a vacsora után a számítógépén dolgozott. Teljesen kikapcsolt – mondja Nadeau – és észre sem vette, ha a felesége ment aludni. És csak dolgozott hajnali 2-ig, 3-ig . Az elkeseredett feleség elkezdte kihúzni a gépet a konnektorból és férjét magával vitte aludni, amikor itt volt az idő. Csak így tudta magára vonni a figyelmet.
Váltsuk ki túlfókuszálást, hogy az unalmas dolgok is elintézésre kerüljenek

A legjobb, amit a túlfókuszálással tehetünk, hogy nem harcolunk ellene inkább megszelídítjük és magunk javára fordítjuk. Ha a suli vagy a munka érdekes, akkor megragadja a figyelmet – mondja Nadeau. És gyorsan haladunk.

„ADHD-s gyerekek egy másféle oktatást igényelnek” – Mondja W. Sears MD California Egyetem professzora.” Egy ADHD-s gyerek hamar elunja magát ja arra kérjük, hogy jegyezzen meg egy csokor történelmi adatot. De ha megkérjük, hogy írjon darabot e témáról és adja is elő akkor ragyogni fog.”

Ugyanez igaz a felnőttekre is. Munka, mely nyilvánosságot jelent, sok kapcsolódással és élvezhető dolgokkal, az ideális egy ADHDs számára. – mondja Barkley.

Talán ezért is van, hogy az ADHDs ok 35%-a egyéni vállalkozó, mire eléri a 30 éves korukat- ez az adat sokkal magasabb az átlagnál.

Az ADHD hiperfókusz a sportban – a csúcson

Amint megtanulod a hiperfókuszt saját oldaladra állítani, önbizalmat épít. Olyan történeteket is ismerünk, ahol egy ADHDs felnőtt hosszan és átfogóan tud koncentrálni bonyolult dolgokra, komplex projektekre.

„Amikor Tv reklámokat rendeztem, sosem tudtam leülni és pénzügyi jelentéseket írni. – mondta Frank Copola – egy ADHD coach, aki maga is ADHDs. „De egyszerre 9 dolgot csináltam egyszerre és mindenre tudtam figyelni probléma nélkül.”

„Baseball játékosokat is coacholok – jegyzi meg Sears –„ és az ADHD-sokat mindig ütőknek és elkapóknak teszem be. Mint ütők: hiperfókuszálási képességük lehetővé teszi, hogy a célra figyeljenek. Mint elkapók : ez fokozza a képességüket a szöget felismerjék.
Az ADHD-s gyerekek kiváló jégkorong játékosok. Amikor a korong a kapuban landol – körbe néznek, teljesen szétszórtan, de amint a korong a közelükben van, azonnal felébrednek, túlfókuszálnak és újra ott vannak.