+36 70 600 8946 info@braingym-torna.hu

FIGYELEM, FIGYELEM! – Már megint nem tudom hol tartunk…és mi történt

Ezernyi pillanatnyi impulzus bombáz minket minden nap. De hogy tudok ezzel együtt élni megtartva a fókuszt és nem „szétesni”? Oh jaj! Figyelemhiányos a gyerekem, sosem figyel, mindig bambul és elkalandozik. Tudok neki segíteni?

Modern világban nagyon sok impulzus ér minket minden pillanatban. Egyre nehezebbé válik számunkra, hogy figyelmünket összpontosítsuk vagy a figyelmet fenntartsuk, egy dologra fókuszáljuk. Multitasking – vagyis sok dolgot kezelek, csinálok egyszerre mondogatjuk, de ez kimerítő. Vagy egyik dologból esünk bele a másikba, hogy lépést tartsunk míg végül elhangzik: „szétestem”!

A gyerekek számára ez még nehezebb. Szinte lehetetlen a fontos és nem fontos impulzusok között különbséget tenni és a s körülöttük lévő ezernyi érdekes dolgot időszakosan figyelmen kívül hagyni és kizárni és későbbre hagyni. Ezért egyre többen szenvednek figyelemhiányban, egyes esetekben diagnózis is kapnak: ADD. De hogyan tudunk ebben a környezetben mégis jól „működni”?

A látáshoz szükséges vizuális mozgások különböznek attól, amik a gondolkodáshoz kellenek. Sok-sok ember bambul vagy mered valamire miközben gondolkodik ilyenkor feleslegesen használják a szemüket. Csukjuk be a szemünket amikor gondolkodunk, ezzel sok energiát spórolunk magunknak, amit később másra használhatunk.

Mivel a környezetet csak kis mértékben tudjuk megváltoztatni, arra van lehetőségünk, hogy a testünket készítsük fel erre, illetve tudatosan napi szinten beiktatott célzott gyakorlatokkal ellensúlyozzuk hatásait.

Íme néhány ötlet és gyakorlat a mindennapokra, illetve ötleteket is adunk a változtatásokra is.
(a látványos eredmény érdekében javasolt napi szinten végezni) A gyakorlatok nagy része képzeletben is végezhető, mert az agy a képzeletbeli gyakorlást is érzékeli és értékeli. Magával a gondolati gyakorlással is tudunk változást elérni.

1. Közel – Távol:

Arra születtünk, hogy a messzi távlatot pásztázzuk a szemünkkel keresve a lehetőségeket és felkészülve az esetleges veszélyre. A szemünk azt „szereti”, ha többet nézünk messzire, mint közelre, de napjainkban pont az ellenkezőjét tesszük. A lenti gyakorlat kicsit segít, hogy váltásokat gyakorolja a szemünk. Nézzen egy közelben lévő pontra (pl közel tartott kezére) – figyelje meg az apró vonalakat és ráncokat, apró jellegzetességeket a tenyerében. Gyerekeknek: lát e valamilyen formát / ábrát vagy mintázatot a tenyerében. Majd keressen egy távoli pontot és nézzen rá! Gyerekek: milyen messzi re látsz el – mondd el mit fedeztél fel egészen messze? ( kb 1-2 perc) Majd újra nézzen közelre. Gyerekeknek: változott valami a tenyeredben? Mi az, amit eddig nem vettél észre? (kb 30-60 másodperc) Újra nézzen messze – élvezze, ahogy kitágult a tér. Gyerekeknek: mesélj, mi van a világban. Merre indulnál felfedezőútra? (kb 2-3 perc)

2. Madártávlat:

Nézzen el olyan messzire amennyire csak ellát. Utazás közben – amikor nem Ön vezet – kalandozzon el a tekintete, keresse a távolban lévő érdekes vagy szép, akár érdekes dolgokat.

Vagy csak képzelje el azt, hogy repül, nézzen le a természetre vagy a környezetében lévő tárgyakra. Különböző szögekből figyelje meg a tárgyak/ dolgok térbeli kapcsolatát.

Gyerekeknek: keress valami érdekeset a távolban és találd ki mi lehet az, hogy kerülhetett oda. Vagy keress piros/ kék/ szögletes/…. dolgokat a távolban.

3. A TÉR érzékelése

figyelje meg a tárgyak közötti teret, mélységeket magasságokat. Gyerekeknek: nézz bele ebbe a kancsóba, vázába és nézd meg milyen mély / mi van az alján? Mi van messzebb tőled az ajtó vagy az ablak? El tudod érni valamelyiket,ha akarod, innen ahol most vagy?

4. Olvasós gyakorlatok

  • olvasson visszafelé – lehet magában vagy hangosan. Haladjon jobbról balra, ez feloldja az olvasás feszültségét. Gyerekeknek: halandzsa olvasás vagy talán mégsem? Van, aminek visszafele is van értelme? Kis tudod találni mit olvasott visszafele a másik?
  • olvasson fejjel lefelé – fordítsa lefelé az olvasnivalóját, ezzel ellazítja a szemizmokat. Gyerekeknek: Varázskönyv olvasás -fordítsd meg a könyvet fejjel lefelé és próbáld meg felismerni, kiolvasni a betűket. Így olyanok mintha egy varázskönyvbe titkos jelekkel írták volna őket, de ugye te megfejted őket?
  • olvassa a „fehéret” a lapon – nézze a fehér részt a lapon, keresse a fehér részeket. Ha szeretné képzeletben be is festheti őket feketére. Gyerekeknek: keresd a fehéret a lapon a szemeddel. Nézd meg a betűk között megbújó fehér részeket.

5. Szemölelés

„Öleljen meg „szemével” valakit vagy valamit. Gyerekeknek: superman/ varázspóni vagy. Szemeidben van a gyógyító varászerőd. Nézz körbe, szemeddel ölelj meg mindent és mindenkit, akit látod, hogy beteg vagy segíteni szeretnél.

6. Játék

Minden nap végezzen játékos gyakorlatokat, játékokat, amiket csak a saját kedvére csinál. Felnőttként se felejtsük el, hogy fontos minden nap az öröm és az örömmel végzett bármilyen tevékenység.

  • bármilyen játék: mozgás a térben mozogva pl. játszóterezés
  • labdázzon: labdajátékok fontosak a szem kéz koordináció, testtudatosság, figyelem és mozgáskoordináció fejlesztésében és fenntartásában. Rossz idő vagy kicsi tér esetén a labdajátékok képzeletben is végezhetőek. Képzelje el, hogy dobja, rúgja üti vagy elkapja a labdát. Próbálja ki a zsonglőr labdázást.
  • ugráljon trambulinon – ha teheti vagy képzelje el, hogy egy óriási trambulinon ugrál. Élvezze a képzeletbeli ugrások közötti súlytalanságot. Milyen magasra tud ugrani? Hogyan ér földet? A szemmozgató izmok edződnek ilyenkor. A súlytalanság pillanatában a szemek mozgása automatikusan összehangolódik.
  • képzeletben dobjon kavicsot – képzeljen el egy mély kutat. Belenézve egy sötét mélységet lát csak. Ahogy a szemei hozzászoknak a sötéthez, észreveszi a napsugár tükröződését a vízben. Ekkor dobjon bele egy kavicsot és nézze ahogy a víz fodrozódik. Nevezze meg az aggodalmait és minden egyes gondolatra dobjon be egy kavicsot.
  • buborékfújás – lássa vagy képzelje el, hogy a buborékok lebegnek, visszaverik a fényt, megváltoztatják az alakjukat vagy kipukkannak. Kövesse a szemével a buborékokat. Elképzelheti, hogy a szemei, mint a buborékok táncolnak, mozognak.

 

Forrás: Gail E. Dennison és Paul E. Dennison Ph.D. Visionciscles