+36 70 600 8946 info@braingym-torna.hu

Stressz körülvesz minket, mindig ott van és nem tudunk többnyire elfutni előle. Van, aki a lefagyást vagy aki a dühkitörést vagy tombolást választja.

Főleg gyerekeknél tapasztalhatjuk ez mivel az érzések, indulatok modulálásáért felelős prefrontális agykérgünk még fejlődésben van. Kevesen tudják, hogy ez a terület egészen 20 éves korig fejlődik, alakul, változik és folyamatosan tanulja a reakciókat, a különböző helyzetre adott válaszokat és érzéseink, döntéseink szabályozását. Lehet őseink sejtettek erről valamit amikor a felnőtté válás időpontját 21 éves korban határozták meg.

De mi az, amit otthon is tehetünk?

Amire nem is gondolunk és szerencsére, ahol mi élünk mindig kéznél van: a víz. Stressz, indulat, düh, veszekedés, sérelem vagy sérülés után kezdjük azzal, hogy iszunk egy pohár vizet. Az erős stressz reakció erősen dehidratál, kiszárít és ezt pótolnunk kell, de víz segít a feldolgozásban is: ahogy szinte kimossa, átmossa az érzelmeket. Ha kortyokban fogyasztjuk el, az segít a nyugalom visszaszerzésében is és közben gondolhatunk arra hogy visszatér az erőnk, energiánk.

Vannak olyan pontok a fejünkön melyet érintve és finoman tartva csökkenthetjük stresszt és aktivizálni tudjuk a prefrontális kéreg működését.

Az úgynevezett Pozitív pontok a homlokon találhatók. A szemöldök és a hajvonal között félúton, ha szemgolyónktól egy képzeletbeli vonal mentén felfelé húzzuk az ujjunkat. Ezekre tesszük 2-2 ujjunkat finoman és tartjuk kb. fél percig vagy amíg jól esik. Vagy csak egyszerűen tenyerünkkel vízszintesen letakarjuk a homlokunkat és lélegzünk. Egészen addig amíg érezzük, hogy visszatért a nyugalmunk és tudunk újra gondolkodni.

Ha nagyon elveszett az energia, szinte nem is mert levegőt venni, vagy olyan a helyzet hogy sokáig el kellett nyomnia feszültséget, nem lehetett kimondani kimutatni amit gondolt (akadályozott volt az önkifejezés), akkor az Energiaásítást lehet kipróbálni. Csak úgy kell tenni mintha ásítanánk, de közben 2-2 ujjunkat tegyük az állkapocs ízület kemény pontjaira (a fülcimpák alatt, ahol érezzük az izommozgást ahogy nyitogatjuk a szánkat. Folyamatosan ásítsunk – ha akarunk kiabálhatunk is közben – és masszírozzuk a pontot egészen addig míg ellazulást nem érzünk. A gyerekeknek igazán a kiabáló rész szokott felszabadító lenni, amikor ki merik engedni a hangjukat és azon keresztük a feszültségeiket.

A légzés szabályozása is szorosan összekapcsolódik a stresszel és annak kezelésével. Stresszben felgyorsul a légzésünk és több levegő jut a tüdőnkbe. Ha tudatosan lassítjuk a légzést pl. 2 számolásig beszív és 4 számolásig kifúj egyre lassabb tempóban azzal segítünk magunknak megnyugodni.

Vagy ha beszívjuk a levegőt és hahahaha hangot hallatva (hahaha légzés), nevetve fújjuk ki. Ettől egyből jobb kedvre derülünk.

A dühük kiengedését segíthetjük a gyerekeknek, ha felállíthatnak LEGO figurákat, papírból készült alakokat, falakat vagy galacsinokat és egy nagy levegővel minta tornádók lennének elfújják őket. (tornádó gyakorlat).

Vagy elképzelik, hogy a hasukban van egy vulkán, ami kitörni készül…. emelkedik-emelkedik, még végül egy nagy kiabálásban, vagy csak hosszú kilégzésben kitör és újra elcsendesedik és megnyugszik. (vulkánkitörés)

Ha van otthon lufink, akkor abba is bele lehet fújni a felgyülemlett stresszt, dühöt, haragot és feszültséget. Majd nagy lendülettel elengedni vagy esetleg kidurrantani. (Lufiba vele!)

Stresszben nem integrált az agyműködés sem. Csak a domináns vagy vezető agyféltekét dolgoztatjuk. Ahhoz, hogy visszatérjünk a normál integrált, minden erőforrást használó működéshez vissza kell állítani az agyintegrációt. Keresztmozgással ezt könnyen megtehetjük. Szökdeljen indiánként, vagy masírozzon, mint egy katona (váltott kar és láb lendítés a lényeg) vagy táncoljon, mint egy táncos belerína ellentétes oldali végtangait emelgetve.

Oldalra ringás a karok másik oldalra lendítésével is hatásos.(ringatás) Vagy kisebb gyereket ölbe is vehetjük és ringathatjuk- ezzel olyam érzést adunk neki mintha még az anyaméh tökéletes egységében és biztonságában lenne.

De a részeges járás – mikor egyik lábunkkal a másik elé lépünk- is segít és még mulatságos is.

Mozgásos formái a stressz levezetésének mindig nagyon hatékonyak. Lehet ez akár futás, vagy gyerekek szeretik kiugrálni és kirázni magunkból a rossz érzéseket és feszültséget – mint ahogy a kutyák kirázzák a szőrükből a vizet -. Ők érzik, hogy ezzel segítenek magunkon. Adjuk meg nekik a lehetőséget!

Brain Gym mozgásos gyakorlatok még sok már helyzetre is kínálnak megoldást. Integrálva a test és az agy működését a tanulási stressz és tanulási nehézségek leküzdésére. Integrált agyműködéssel a kreatív funkciók eléréséért és a boldog tanulásért. Nézz be egy csoportos óránkra vagy keress minket egyéni időpontért!